Venäjän "luotijuna" SAPSAN

08.08.2017

Matka alkaa Kouvolasta syyskuun toisena päivänä matkaten Allegrolla Pietariin. Matka kestää vajaa kaksi ja puoli tuntia kaikkine rajamuodollisuuksineen. Liput hankittiin VR n nettikaupasta hyvissä ajoin ja maksoivat kahdelle alle 40 €. Pietarissa siirrytään Suomen asemalta metrolla parin aseman päähän Moskovan asemalle. Sieltä oikeastaan matka vasta alkaa ja jatkuu kohti Moskovaa nopealla jan suoralla ratayhteydellä. Matka tehdään suurnopeusjuna Sapsanilla. Liput sapsaniin ostimme Venäjän rautateiden virallisilta sivuilta https://eng.rzd.ru/ ja maksoimme kortilla. Liput kahdelle Bistro-vaunussa maksoivat alle 95 €. 650 km matka taittuu vajaassa neljässä tunnissa. 

SAPSAN Wikipediassa

Sapsan (ven. Сапсан, suom. 'muuttohaukka') on Siemensin valmistama suurnopeusjuna, joka liikennöi Pietari-Moskova-radalla Venäjällä. Juna aloitti liikennöinnin marraskuussa 2009. Junan pääteasema Pietarissa on Moskovan rautatieasema ja Moskovassa Leningradin asema. Noin 650 kilometrin matka kestää kolme tuntia 45 minuuttia.

Teknisesti Sapsan-junat ovat Siemensin valmistamia, Venäjän rataverkkoon sovitettuja Velaro RUS -junayksikköjä. Yksiköstä riippuen ne pystyvät käyttämään joko yhtä tasajännitettä (EVS1: 3kV DC) tai sekä tasa- että vaihtojännitettä (EVS2: 3kV DC ja 25kV 50Hz AC). Yhden jännitteen yksikköjä käytettiin Pietarin ja Moskovan välisessä liikenteessä vuodesta 2009 lähtien, EVS2:t olivat käytössä Moskovan ja Nižni Novgorodin välisessä liikenteessä vuosina 2010-2015.

Nopea junayhteys Pietari-Moskova sai jatkoa länsipäässään 2. joulukuuta 2010, kun Allegro-juna aloitti liikennöinnin Helsingistä Pietariin. Vaikkakin junat kulkevat Pietarissa eri asemille, voivat suurnopeusyhteydet nopeuttaa Helsinki-Moskova-välillä kulkevien junamatka-aikaa muihin juniin verrattuna.

Onnettomuudet

Lyhyen liikennöintihistoriansa aikana junan alle on kuollut
useita ihmisiä ja tämän vuoksi junaa kutsutaankin Kuoleman junaksi. Osasyynä onnettomuuksiin on kerrottu olevan junan suuren nopeuden, johon radan varrella asuvat ihmiset eivät ole vielä ehtineet tottua. Toinen syy on se, että Sapsan-juna on huomattavasti hiljaisempi kuin aiemmat junat eivätkä ihmiset kuule kunnolla junan tuloa.

Vastustukset

Junan liikennöinti on ollut radan varrella asuvien ihmisten
kovan vastustuksen kohteena. Sapsanin korvattua aiemmat junat rataosuudelta vähennettiin pysähdyksiä, minkä jälkeen paikalliset ovat joutuneet ajamaan pitkiä työmatkoja autoillaan. Toinen vastustuksen aihe on ollut junan suuri nopeus, jonka takia useat ihmiset ovat jääneet junan alle.

Sapsanin reitti ja asemat Pietarin metrokartta